על עריקות, השתמטות ונפקדות משירות צבאי

השירות הצבאי, בסדיר ובמילואים, הינו חובה חוקית החלה על כל אזרח ישראלי או תושב קבוע שמלאו לו 18 שנים ולא קיבל פטור משירות. חובה זו מעוגנת בחוק שירות ביטחון.

לכן מי שנעדר משירות סדיר או מילואים מבלי שיש לו אישור לכך, עשוי למצוא את עצמו במעצר עד תום ההליכים, כשהוא מואשם בעבירה של היעדרות מן השירות שלא ברשות לפי סעיף 94 לחוק השיפוט הצבאי שהעונש עליה הוא עד שלוש שנות מאסר ורישום פלילי. במקרים חמורים יותר, ייתכן שיוגש כתב אישום בעבירה של עריקה לפי סעיף 92 לחוק השיפוט הצבאי, שהעונש עליה הוא עד 15 שנות מאסר ורישום פלילי.

להלן סוגי עבירות ההיעדרות משירות צבאי:

  • נפקדות עד 24 שעות

  • נפקדות מעל 24 שעות

  • עריקות משירות סדיר

  • עריקות מבקו"ם

  • נפקדות/עריקות משירות מילואים

  • השתמטות ועריקה

כמו כן, ניתן טיפים לגבי מה כדאי לעשות במקרה שאתם או בן משפחתכם נעדרים מן השירות או אפילו נמצאים כבר בהליכים משפטיים או משמעתיים בעבירת היעדרות מן השירות.

רקע כללי על עבירות היעדרות משירות צבאי

עבירות ההיעדרות משירות הן עבירות ייחודיות למסגרת הצבאית ולכן היחידים שמוסמכים לשפוט בעבירות אלו הם שופטים צבאיים היושבים בבתי הדין הצבאיים או קציני צבא בעלי הסמכת קצין שיפוט במסגרת דין משמעתי. ההחלטה אם עניינו של חייל או משתמט יגיע לדין משמעתי או לבית דין צבאי, תלויה במשך ההיעדרות, בראיות המשפטיות שיש נגדו המצביעות על ביצוע העבירה וגם, במקרים מסוימים, בנסיבות אשר הובילו לביצוע העבירה.


המרכיב העיקרי בעבירות ההיעדרות משירות הינו משך ההיעדרות, וזהו לרוב הגורם המשמעותי ביותר אשר ישפיע על חומרת העונש. חשוב להדגיש, כי היעדרות הינה עבירה נמשכת, כלומר, כל יום במהלכו נעדר החייל משירות, מחמיר את העבירה המבוצעת על ידו וכתוצאה מכך, את העונש שיוטל עליו לבסוף.

כמובן שיש מקרים חריגים ויוצאי דופן, אולם מאחר שתיקי ההיעדרות משירות הם התיקים הנפוצים ביותר במערכת השיפוט הצבאית, רק מקרים חריגים של ממש יצדיקו סטייה משמעותית מהענישה הנהוגה.

לרוב, הראיות המבססות את עבירת ההיעדרות פשוטות יחסית להוכחה על ידי התביעה ואם החייל מעוניין לטעון כי ההיעדרות הייתה ברשות או כי לא אמור היה להיות בצבא בתקופה בה נטען כי נעדר, חובת ההוכחה היא עליו.

במקרים מסוימים, עורך דין צבאי הבקיא בתחום יכול למצוא בעיות בראיות התביעה, אשר יכולות להוביל לשחרור ממעצר ואף ביטול של כתב האישום. למרות זאת, רובם המוחלט של התיקים בעבירות היעדרות מסתיימים בהרשעה, והשאלה המרכזית היא העונש שיוטל לאחר ההרשעה. כאן יכולה להיות השפעה רבה לנסיבות אישיות אשר הביאו לביצוע העבירה או נסיבות אישיות כלליות וכל אלו יכולות להביא להקלה בעונש.

עם זאת, כדי לתמוך בטענות להקלה בעונש בנסיבות אישיות, צריך לגבות אותן במסמכים. כך, חשוב לאסוף, אפילו כבר במהלך תקופת ההיעדרות, מסמכים מביטוח לאומי, מסמכי בנק, מסמכים משפטיים שונים, מסמכים על חובות, מסמכים רפואיים ו/או נפשיים ו/או מגורמי הרווחה לגבי החייל ו/או בני משפחתו וכל נתון אחר שיכול להיות רלוונטי. חשוב להצטייד במסמכים הללו מראש ככל הניתן ולהביא אותם בהזדמנות הראשונה בפני עורך הדין המטפל בעניינכם.

בנוסף, במסגרת הטיפול בתיק, דואג עורך הדין כי במקרים המתאימים יופנה החייל לאבחון אצל גורמי גחל"ת (גורמי חזרה לשירות תקין), וה"ל (וועדת התאמה לשירות), ת"ש (תנאי שירות), גורמי ברה"ן (בריאות הנפש) ובמקרי הצורך, גורמים פרטיים העוסקים בבריאות הנפש. השאלה איזה מהאפיקים מתאים לכל חייל קשורה במוטיבציה ובמסוגלות של החייל להמשיך בשירות צבאי (שכן, עבירת ההיעדרות נובעת לרוב ממצוקה אשר לא תמיד מאפשרת המשך שירות בצבא). האפיק המתאים יכול לא רק להביא להקלה בעונשו של החייל אלא גם להבטיח שלאחר ריצוי העונש, ימשיך במסגרת המתאימה לו – בין בהתאמת תנאי שירות, ליווי ת"ש תומך או פטור מהמשך שירות צבאי.

מעצר בתחנת משטרה צבאית בעבירות היעדרות מהשירות

היעדרות משירות יכולה להסתיים בהתייצבותו של החייל בתחנת משטרה צבאית במקרה הטוב, או מעצרו על ידי המשטרה הצבאית במקרה הפחות טוב. אם הנכם נעדרים מהשירות שלא ברשות, בשלב מסוים מוצאת נגדכם פקודת מעצר ואתם עשויים להיעצר.

מאחר שפעמים רבות הסיבות להיעדרות קשורות בנסיבות אישיות, כלכליות, רפואיות וכו' – מומלץ כי תצטיידו במסמכים המעידים על כל אלו כבר כשאתם מגיעים למשטרה הצבאית אם החלטתם להתייצב או תיקחו עמכם מסמכים (אם מתאפשר) במקרה שהמשטרה הצבאית עוצרת אתכם. מומלץ כי תבקשו בהזדמנות הראשונה מגורמי המשטרה הצבאית להעביר את המסמכים לעיון הפרקליט הצבאי שמקבל את ההחלטה אם להגיש נגדכם כתב אישום או להורות על השיפוט שלכם בדין משמעתי.

בגלל ההשלכות שיכולות להיות להגשת כתב אישום על משך הזמן שתשבו במאסר, וכן על הרישום הפלילי שילווה אתכם שנים קדימה, כל נתון רלוונטי שיכול לשכנע את הפרקליט להעדיף בעניינכם דין משמעתי, הוא חשוב. עם זאת, לעצה שניתנה פה יש תנאי מקדים ומשמעותי! מאחר שאינכם בקיאים בהליכים המשפטיים ובדיני הריאות, עדיף להיוועץ בעורך דין צבאי מראש אשר ימליץ לכם באילו מסמכים להצטייד ומה חשוב לציין בעת החקירה.


לאחר שהתייצבתם בתחנת משטרה צבאית או לאחר שנעצרתם על ידי המשטרה הצבאית, תתבקשו למסור את גרסתכם
. זכרו כי מדובר בחקירה משטרתית לכל דבר ועניין במסגרתה חובה על החוקר להבהיר לכם כי יש לכם זכות לשמור על שתיקה ולהיוועץ בעורך דין. לדברים שתמסרו במעמד זה יש חשיבות מכרעת על הראיות בעניינכם ולכן חשוב מאוד להגיע מוכנים לאחר היוועצות בעורך דין או לבקש להתקשר לעורך דינכם.

סוגי עבירות היעדרות:

  • נפקדות עד 24 שעות כשמה כן היא, החל באיחור ליחידה ועד היעדרות בת יממה. לא תמיד מעמידים לדין על היעדרות זו, אבל גם אם כן, השיפוט בגין העבירה נעשה בדין משמעתי (דמ"ש) ביחידה. העונש הניתן בגינה, אשר יכול לנוע מהתרעה, דרך ריתוק ועד למחבוש (כליאה) בן מספר ימים, תלוי במשך ההיעדרות, בגיליון ההתנהגות ובנסיבות ההיעדרות.
  • נפקדות מעל 24 שעות הינה היעדרות לתקופה בת למעלה מ-24 שעות ועד 21 ימים. השיפוט בגין עבירת הנפקדות יהיה לרוב בדין משמעתי והעונש (שעשוי להיות אפילו מחבוש/כליאה) תלוי במשך ההיעדרות, בגיליון ההתנהגות ובנסיבות ההיעדרות. עם זאת, שימו לב לכלל האצבע הבא: ככל שההיעדרות תהיה קצרה יותר, גם העונש ככלל יהיה קל יותר.
  • עריקות משירות סדיר הינה תקופת היעדרות בת למעלה מ-21 ימים. כן כן, יום אחד הוא זה שמבדיל ברשומת הצבאית בין נפקדות לעריקות. המשמעות היא בעיקר רישומית. כך, נפקד עדיין מסופח ליחידה ועריק נגרע ממנה ועובר לטיפולו של מדור עריקים באגף כח האדם. ולכן, נקודת זמן זו פחות משמעותית כשלעצמה ומה שמשמעותי הרבה יותר זו נקודת הזמן אשר ממנה ואילך יורה פרקליט צבאי על הגשת כתב אישום לבית הדין הצבאי. נקודת הזמן הזו עשויה להשתנות בהתאם למדיניות הנהוגה והיום היא עומדת על 75 ימים פחות או יותר להיעדרות ראשונה. כלומר, בהיעדרות ראשונה של למטה מ-75 ימים, יורה פרקליט צבאי לרוב על שיפוט בדין משמעתי ואילו למעלה מכך, על הגשת כתב אישום לבית הדין הצבאי ובקשת מעצר עד לתום ההליכים. שיפוט בבית הדין הצבאי יכול לגרור עמו מאסר ואף רישום פלילי. עם זאת, גם כאן, ככל שההיעדרות תהיה קצרה יותר, לרוב גם העונש יהיה קל יותר. חשוב לזכור כי אין כל ערובה כי חייל המסגיר עצמו לכלא לאחר פחות מ-75 ימים, יישפט בדין משמעתי דווקא, כמו שלא בטוח כי מי שנעדר למעלה מכך, יישפט בבית הדין. שכן, לפרקליט הצבאי מסור שיקול דעת נרחב והוא לוקח בחשבון עבר משמעתי, עבירות קודמות, עבירות נלוות לעבירת ההיעדרות (כמו היעדרות שהחלה בבריחה מריתוק למשל) ונסיבות העולות מחומר הראיות.
  • עריקות מבקו"ם היא מונח שנועד לתאר מצב בו מלש"ב (מיועד לשירות בטחון) מגיע לצבא על מנת להתגייס, אולם נעדר מהשירות שלא ברשות לפני שסיים את ההכשרה הבסיסית שלו (טירונות). במקרים אלו, נוקטים לעיתים בגישה מקלה יותר כלפי אותו חייל מתוך הנחה שעדיין לא הספיק להפנים את מהות המערכת הצבאית והנדרש ממנו במהלך השירות ולכן הרף שממנו ואילך יוחלט על הגשת כתב אישום ועל מעצר עד לתום ההליכים, הינו גבוה יותר מ-75 הימים הנהוגים לגבי עריק. במקרה של עריקות בקו"ם גם הראיות שנדרשות לצורך הגשת כתב אישום מעט מורכבות יותר מהראיות המספיקות להגשת כתב אישום בעריקות רגילה ולכן חשוב מאוד לערב עו"ד צבאי בשלבים מוקדמים ככל הניתן של ההליך.
  • נפקדות ועריקות ממילואים הן היעדרות של חייל מילואים משירות מילואים פעיל אליו זומן בצו. שימו לב חיילי המילואים! עריקות ממילואים היא עבירה נמשכת. לכן, גם אם זומנתם ליום מילואים אחד וגם אם זומנתם לשבוע והלכתם ללא אישור ביום השישי, העבירה ממשיכה להתקיים ולהחמיר בכל יום ויום גם לאחר תום התקופה אליה נקראתם ומסתיימת רק כשתסגירו את עצמכם למשטרה צבאית או תיעצרו על ידה. כלומר, חייל מילואים יכול למצוא את עצמו עריק ממילואים בגלל שלא הגיע לשמ"פ חד יומי בלבד ולהיעצר יום בהיר אחד בנתב"ג, כשהוא בדרך לחופשת סמסטר בחו"ל. מסיבה זו, אם אין באפשרותכם להגיע למילואים, תפעלו מול קצינת הקישור כדי לבטל את הזימון או לדחות אותו. אם תיעדרו זמן רב, יכול גם להיות מוגש נגדכם כתב אישום בבית הדין הצבאי ואתם יכולים למצוא את עצמכם מרצים עונש מאסר בכלא צבאי באמצע החיים האזרחיים.
  • השתמטות הינה היעדרות ע"י מי שלא הגיע ליום הגיוס לצבא ואילך. כלומר, מלש"ב (מיועד לשירות בטחון) שנקרא לשירות צבאי ולא התייצב כלל יוגדר כמשתמט. מאחר שתושב במדינת ישראל חייב בחובת שירות אלא אם קיבל פטור מהשירות, הרי שאם הגעתם לגיל שש עשרה וחצי ואתם תושבי ישראל, כנראה שהצבא יקרא לכם לצו ראשון ויחל עמכם בתהליך שבסופו ייקבע לכם מועד גיוס לצה"ל. שימו לב, שגם אם לא זומנתם לצו ראשון ו/או לבדיקות, אין זה אומר שהצבא "שכח" וחובת השירות עדיין חלה עליכם – כלומר, יכול להיות מצב שבכלל לא תקבלו צו גיוס ולא תדעו מתי אתם אמורים להגיע לצבא ובכל זאת תיחשבו משתמטים. המדיניות נכון להיום היא כי משתמטים לתקופה בת פחות משנה נשפטים ככלל בדין משמעתי ולתקופה בת למעלה משנה, בבית הדין הצבאי לאחר שמוגש נגדם כתב אישום ובקשה למעצר עד תום ההליכים. הראיות שעל הפרקליטות לאסוף לצורך ביסוס כתב אישום כנגד משתמט, עשויות להיות מורכבות. במקרים אלו, פעמים רבות עורך דין טוב יכול להביא טיעונים כאלו ואחרים בפני הפרקליט הצבאי ולשכנע אותו לעמיד את המשתמט לדין משמעתי ולא להגיש נגדו כתב אישום או לשכנע את בית הדין הצבאי להורות על שחרורו של המשתמט ממעצר.
  • עריקה היא השתמטות לתקופה ממושכת שמוגש בגינה כתב אישום ומתבקש מעצר עד תום ההליכים. לפי המדיניות היום, ככלל, כתב אישום בעריקה מוגש כנגד מי שהשתמט משירות למשך מספר שנים ומעלה. העונש המירבי על עריקה הוא עד 15 שנות מאסר והרשעה בה נושאת רישום פלילי לתקופה ממושכת ועונש מאסר ארוך. לעיתים, ובהתאם לנסיבות המקרה, עורך הדין שלכם יוכל להציג טיעונים שישכנעו את הפרקליטות הצבאית להמיר את עבירת העריקה בעבירה קלה יותר ו/או להסכים להסדר טיעון מקל.

הסקירה מעלה הינה כללית ביותר ולא נכנסת לעומק של כל הסוגיות שעשויות לעלות במקרים אלו. בין היתר, מאחר שכמות הסוגיות היא כמעט אינסופית ופעמים רבות אין מקרה אחד דומה לשני. עורך דין צבאי הבקיא בתחום יודע כיצד לתת ללקוח שלו את הייעוץ הטוב ביותר בהתאם לנסיבות המיוחדות של המקרה שלו ויודע להציג את עניינו של הלקוח באופן המיטבי בפני הפרקליטות הצבאית או בית הדין הצבאי.

אז אם נסכם, אלו הטיפים שלנו אליכם:

  • תשתדלו לא לבצע עבירות היעדרות מהשירות (תפנו לעזרת מפקדים, ת"ש, בריאות הנפש, גורמי רווחה מחוץ לצבא וכל מי שרק אפשר).
  • אם נאלצתם בכל זאת להיעדר, תזכרו שכל יום במהלכו אתם נעדרים, מחמיר את מצבכם ואת העונש שיכול להיות מוטל עליכם בסופו של דבר. ככל שתיעדרו זמן רב יותר, גובר הסיכוי כי יוגש נגדכם כתב אישום שהרשעה בו נושאת רישום פלילי ולכן ככל שתקדימו להתייצב בתחנת משטרה צבאית, עולה הסיכוי שיקלו בענייכם.
  • לנסיבות ההיעדרות וגם לנסיבות האישיות שלכם ושל קרוביכם עשויה להיות השלכה כבדת משקל על העונש שיוטל עליכם ואפילו על ההחלטה אם יוגש נגדכם כתב אישום. לכן, הצטיידו בכל מסמך שיכול להעיד על הסיבות להיעדרות ועל הנסיבות האישיות.
  • הדברים שאתם מוסרים במשטרה צבאית נרשמים ומשמשים כראיות. אל תשכחו זאת ומומלץ כי תיוועצו בעו"ד לפני מסירת הדברים.
  • עורך דין צבאי טוב יכול לעשות הרבה בשבילכם בשלבי המעצר והתיק הפלילי. אל תהססו לפנות לעו"ד מוקדם ככל הניתן.

 

כלי נגישות