חייל ונתפסת נוהג בשכרות? אתה חייב לקרוא את זה

חיילים בשירות חובה וגם בקבע, כפופים לחוק השיפוט הצבאי ופקודות הצבא, בין אם הם נמצאים בבסיס ובין אם הם בחופשה בבית. כאשר חייל מבצע עבירה של נהיגה בשכרות, הצבא יעמיד אותו לדין ולא המשטרה, זאת בניגוד למשפט האזרחי שבו המשטרה אוכפת את החוק. סיוע של עורך דין צבאי מתחום התעבורה בעל בקיעות בראיות הייחודיות לתחום, נדרש במקרה הזה של חייל שנקלע לסיטואציה הלא פשוטה הזו, לצורך ניהול ההליך המשפטי המורכב, ולהביא לזיכויו או להקלה בעונשו.

גם חיילים שנתפסו נוהגים ברכב צבאי תחת השפעת סמים אסורים, יועמדו לדין בגין עבירה של נהיגה בשכרות, ובנוסף גם בגין עבירות לפי פקודת הסמים המסוכנים. בניגוד לאלכוהול, אין כמות מותרת של סמים מסוכנים בדם המותרת לצריכה, באופן כללי ובפרט לפני או במהלך נהיגה, ושרידי הסמים בדם עשויים להתגלות גם ימים לאחר השימוש. 

משרדנו מתמחה בייצוג חיילים בפני מערכת השיפוט הצבאי, ובעל ניסיון של שנים ארוכות בטיפול הן בתיקי תעבורה בצבא, והן בתיקי סמים.

מדוע הצבא מחמיר במיוחד עם חיילים שנתפסים נוהגים כשהם שיכורים?

נהיגה בשכרות נחשבת לעבירה חמורה ביותר גם לאור הצורך בשמירה על המשמעת הצבאית. חייל המבצע עבירה חמורה בכלי רכב שהופקד בידו על ידי הצבא, נתפס כמי שהפר את אמון המערכת בעודו מיצג את הצבא מעצם נהיגתו בכלי רכב צבאי. מסיבה זו, כאשר חייל נתפס כשהוא מבצע עבירת תנועה ובמיוחד כשמדובר בנהיגה בגילופין, בית המשפט הצבאי יראה זאת בחומרה. בהיבט של תפקוד החייל, במיוחד כאשר מדובר באיש קבע, כאשר הוא מקבל החלטה שגויה ומסוכנת של נהיגה לאחר ששתה אלכוהול לשוכרה, הוא נוהג בהתנהגות שאינה הולמת את דרגתו ומעמדו, ומשכך מסתכן לא רק בענישה מחמירה יותר, אלא גם בפגיעה בדרגתו ואף בהתרת התחייבותו לשירות קבע.

טיפול מערכת האכיפה בצה"ל בחיילים המואשמים בעבירת נהיגה בשכרות

חיילים בשירות סדיר יטופלו על ידי מערכת האכיפה הצבאית וכמותם גם חיילים במילואים, בזמן שהם משרתים במילואים. משמע, חייל מילואים שיצא לחופשה, יישפט על ידי המערכת האזרחית, אלא אם נהג בזמן ביצוע העבירה ברכב ששיך לצבא.

גם חיילים שהשתחררו ועדיין לא חלפה חצי שנה ממועד שחרורם, יישפטו על ידי הצבא, אם ביצעו את העבירה במהלך שירותם הצבאי ברכב צבאי. לחיילים אלו מומלץ להיעזר רק בעורך דין המכיר את המערכת הצבאית ואת השיקולים הייחודיים הרלוונטיים למשרתים בו.

חייל שנתפס על ידי משטרה צבאית או משטרת ישראל, כשהוא נוהג תחת השפעת אלכוהול ברכב צבאי, יועבר לחקירת מצ"ח (אם נהג ברכב אזרחי, עניינו לא ידווח למצ"ח). בתום חקירת מצ"ח אותו חייל יועמד לדין בפני בית הדין הצבאי לתעבורה. כאשר מדובר בנהיגה תחת השפעת סמים, אז אותו חייל יעמוד לדין בפני בית הדין הצבאי המחוזי (אשר סמכויותיו רחבות יותר) אפילו אם נהג ברכב אזרחי ואפילו אם עשה זאת במהלך חופשה. אם מדובר באיש קבע שנחשד בביצוע העבירות האמורות, הוא יואשם בנוסף בעבירה של התנהגות שאינה הולמת ויעמוד לדין בפני בית הדין הצבאי המחוזי, אשר סמכויותיו רחבות יותר. אם יורשע, יכולות להיות לכך השלכות על המשך שירות הקבע שלו. 

חייל שנחקר במצ"ח או במשטרת ישראל, זכאי להיוועץ עם עורך דין בטרם התחילה החקירה ולאחר שהוזהר כדין. פנייה לעורך דין צבאי בהקדם האפשרי, ועוד בטרם מסר גרסתו, עשויה להוביל להקלה בכתב האישום העתידי, ובמקרים המתאימים אף לסגירת התיק.

הענישה במערכת הצבאית

העונש הנפוץ ביותר במשפט צבאי בתחום זה, הוא שלילת רישיון הנהיגה של חייל שנתפס כשהוא נוהג שיכור. על פי פקודת התעבורה, עונש המינימום עבור מי שהורשע בעבירה של נהיגה בשכרות הינו פסילת רישיון נהיגה לתקופה בת שנתיים. בניגוד לתביעה המשטרתית, התביעה הצבאית עותרת לענישה זו כמעט בכל תיק של נהיגה בשכרות. לצד העונשים האמורים, תבקש התביעה הצבאית, ככלל, להטיל עונשים הכוללים גם מאסר מותנה, פגיעה בדרגה וקנס.

במקרים חמורים כגון שכרות קיצונית או שכרות אליה מתלווה תאונת דרכים, גם ללא נפגעים בגוף, הענישה יכולה להיות חמורה הרבה יותר ולכלול בנוסף גם רכיב של מאסר בפועל. לכן מומלץ להיעזר בעורך דין מנוסה הבקיא בהליכים בפני בתי הדין הצבאיים והפרקליטות הצבאית.

משרדנו מייצג חיילים בכל ערכאות השיפוט הצבאיות. למידע נוסף, צרו קשר.

כלי נגישות