ביטול פטור ממילואים במסגרת מלחמת חרבות ברזל
במסגרת המלחמה המתמשכת ולנוכח המחסור החמור בכוח אדם, צה"ל נקט לאחרונה בצעד חסר תקדים של ביטול פטור משירות מילואים לכ-15,000 אזרחים. מהלך זה, המעורר שאלות רבות ודאגות מובנות בקרב הציבור, דורש בחינה מעמיקה של השלכותיו המשפטיות והמעשיות.
הרקע להחלטה על ביטול הפטור ממילואים
לאורך השנים, אזרחים רבים קיבלו פטור משירות מילואים מן הטעם של "צמצום כוחות המילואים". פטור זה אינו נובע ממצבו האישי, רפואי או נפשי של האזרח, כי אם מהחלטת הגורמים הרלוונטיים בצה"ל שאין צורך מבצעי בהשארת אותו אזרח במצבת כוחות המילואים. במאמר מוסגר יצוין, כי במקרים רבים בהם היו נימוקים אישיים לפטור משירות, כגון מצב נפשי או מצב רפואי, יחידות שונות בצה"ל פטרו אנשי מילואים מן הטעם של "צמצום כוחות המילואים" כיוון שאפיק זה היה נוח יותר מבחינה מינהלתית.
ואולם, מאז פרוץ מלחמת חרבות ברזל, המצב הביטחוני המתמשך יוצר עומס חסר תקדים על מערך המילואים הקיים, אשר מוביל בתורו לשחיקה משמעותית בכוח האדם ולפגיעה פוטנציאלית ביכולת המבצעית של צה"ל. מצב זה הוביל לצורך בהרחבת מאגר המשרתים במילואים – צורך העומד בסתירה למהלך של צמצום כוחות, ועל כן אחת הדרכים למלא צורך זה היא ביטול פטור משירות שניתן בשל צמצום הכוחות.
יצוין כי חלק ממשרתי המילואים משרתים כבר מעל 200 ימים מתחילת המלחמה, תוך פגיעה בפרנסתם ובמשפחותיהם, ויש בכך כדי להסביר את הדחיפות שבה צה"ל מבצע את המהלך הנוכחי.
התוקף החוקי לביצוע המהלך
הבסיס החוקי למהלך זה מעוגן בשני סעיפים מרכזיים בחוק שירות בטחון [נוסח משולב], תשמ"ו-1986:
- סעיף 36: מעניק לשר הביטחון את הסמכות לפטור אדם מחובת שירות מילואים מטעמים הקשורים בהיקף הכוחות הסדירים או כוחות המילואים של צה"ל.
- סעיף 38(א)(3): מאפשר לשר הביטחון לבטל פטור שניתן בהתאם לסעיף 36 לחוק, אם הטעמים שבגללם ניתן הפטור אינם קיימים עוד.
הנה כי כן, מצב המלחמה המתמשך והשחיקה בכוחות הסדירים והמילואים מאפשר להפעיל את סעיף 38(א)(3) לחוק, שכן הצורך בצמצום כוחות המילואים אינו קיים עוד, ולבטל פטור משירות מילואים שניתן מן הטעם של צמצום הכוחות.
ואולם, סעיף 38(ג) לחוק קובע בבירור כי לא יבוטל פטור מכוח הסמכות הקבועה בסעיף 38(א)(3) אלא לאחר שניתנה לאזרח הזדמנות לטעון כנגד הביטול.
יתרה מכך, ככל החלטה מינהלית, גם ההחלטה על ביטול פטור חייבת לעמוד בכללי המשפט המינהלי, ובהם סבירות ומידתיות, ומשמעות הדבר היא שעל הצבא לבחון כל מקרה ומקרה לגופו, תוך איזון בין האינטרס הציבורי וצרכי הצבא ובין הפגיעה בזכויות הפרט.
לאור זאת, ניתן לקבוע כי המהלך עצמו נופל במסגרת הסמכות החוקית של צה"ל, אך יישומו הספציפי בכל מקרה ומקרה כפוף להוראות החוק וכללי המשפטי המינהלי, ועשוי להיות נתון לביקורת שיפוטית. כאן חשוב להזכיר ולציין כי זכותו של כל אזרח לטעון כנגד ביטול הפטור שלו, במידה שהוא סבור שיש בעניינו מניעה רפואית, נפשית או אישית משירות צבאי.
מי מיועד לחזור לשירות מילואים ומתי?
המהלך מתמקד בשלוש קבוצות עיקריות: אנשים שקיבלו פטור ממילואים במהלך 14 השנים האחרונות, בעלי מקצועות ותפקידים חיוניים במערך הצבאי, ואזרחים שעברו הכשרות מיוחדות במהלך שירותם הצבאי. הגיוס מחדש מתוכנן להתבצע בשלוש פעימות במהלך השנה הקרובה
חשוב לציין שלא כל מי שנכלל בקטגוריות אלו בהכרח יגויס. הצבא מבצע הערכה פרטנית לכל מקרה, תוך שקלול גורמים כמו כשירות רפואית, מצב משפחתי, ותרומה פוטנציאלית למערך המילואים.
הליך ביטול הפטור
ההליך מתחיל בהודעת SMS שנשלח מטעם צה"ל לאזרח שיש כוונה לבטל את הפטור בעניינו. בהודעה זו יפורטו הטעמים להחלטה לבחון את ביטול הפטור, כמו גם התשתית החוקית לכך. כמו כן, ההודעה תכלול קישור לשאלון מקוון, אותו יש למלא עד מועד אשר יפורט גם הוא בהודעה. בעבור מספר ימים תישלח הודעה נוספת החוזרת על הפרטים בהודעה הראשונה.
בשאלון המקוון אליו מפנה ההודעה יש אפשרות לבחור בין הסכמה לביטול הפטור ובין התנגדות לביטול הפטור. מי שמתנגד לביטול הפטור צפוי לקבל הודעה חדשה, ובה קישור לשאלון מפורט יותר באשר לנסיבות והטעמים העומדים בבסיס ההתנגדות לביטול הפטור.
מה כדאי לעשות אם קיבלתי הודעה על כוונה לבטל את הפטור ממילואים? טיפים ראשוניים
אם קיבלתם הודעה על כוונה לבטל את הפטור ממילואים, חשוב שתפעלו באופן מיידי אך מחושב.
- ראשית, שימו לב למועד הכתוב בהודעה אשר עד אליו עליכם למלא את השאלון. באפשרותכם להיכנס לקישור ולקרוא את השאלון מבלי להגישו, על מנת להבין מה עליכם להכין לצורך מילויו.
- אל תמהרו להגיש את השאלון המקוון. השתמשו בזמן שניתן לכם עד המועד האחרון למילויו על מנת לחשוב ולאסוף מסמכים רלוונטיים.
- אספו כל מסמך שיכול לבסס את נימוקי התנגדותכם – מסמכים רפואיים, אישורי עבודה, או כל מסמך אחר שרלוונטי למצב שלכם.
- אל תתמקדו בנימוק אחד, גם אם הוא משמעותי, אלא פעלו לבסס את כל הנימוקים שיכולים להצדיק את השארת הפטור על כנו.
- לצד מיצוי מלוא הזמן שניתן לכם למילוי השאלון, חשוב שלא תתמהמהו, כיוון שאיחור במילוי השאלון עלול להוביל לקבלת החלטה על ביטול הפטור ללא דיון לגופו של עניין בטענותיכם.
- קראו בקפידה את ההוראות בשני השאלונים וודאו שאתם עונים על כלל השאלות הרלוונטיות ומצרפים את כלל המסמכים הנדרשים.
- פנו לעורך דין צבאי מומחה, שיכול לעזור לכם לברור את המסמכים שנכון להגיש ולנסח את הטיעונים שלכם בצורה אפקטיבית, על מנת להגדיל את הסיכויים שהפטור שלכם לא יבוטל.
יש לבצע את ההליך ברצינות ובשיקול דעת, תוך עמידה בלוחות הזמנים.
יצוין שגם אם בסופו של דבר תתקבל החלטה לביטול הפטור בעניינם, ייתכן שאין זה סוף פסוק, שכן במקרים המתאימים יש דרכים נוספות בהן ניתן לפעול לקבלת פטור משירות.
זכרו שכל עוד לא התקבלה החלטה על ביטול הפטור בעניינכם, הרי שהוא עומד בעינו. יחד עם זאת, אם בהמשך הדרך תקבלו זימון לשירות פעיל, אל תתעלמו ממנו. אי התייצבות למילואים ללא אישור מהווה עבירה פלילית אשר עלולה לגרור עונש מאסר בצידה. יתרה מכך, רשויות הצבא נמנעים מבחינה עניינית של טיעוניו של מי שנעדר משירות. עדיף להתייצב לשירות ובמקביל לפעול לפטור ממנו מאשר לא להתייצב אליו.