ספר הפרופילים הצהלי

השינויים החדשים ב"ספר הפרופילים" של צה"ל

מהו בעצם "ספר הפרופילים" ולמי הוא מתייחס?

"ספר הפרופילים" הוא כינוי לכלל הנהלים וההנחיות בחיל הרפואה אשר לפיהם נקבע הפרופיל הרפואי של החיילים, הקובע האם אתם כשירים לשירות, ואם כן- באילו תפקידים? עם אילו הקלות ותנאי השירות.

הנחיות אלו הן חסויות לציבור ולכן עדיף לפנות לעורך דין צבאי עם ידע נרחב בתחום.

לאחרונה חל עדכון בספר הפרופילים, המביא איתו שינויים משמעותיים בקרב מתגייסים לצה"ל או המשרתים בצה"ל. זאת לאחר שמאז שנת 2005 לא חל שום שינוי בספר מלבד תקנות נקודתיות.

עשינו סדר וריכזנו עבורכם את כל השינויים שחלו.

אז מי הן האוכלוסיות החדשות שיוכלו להגיע לקרבי? כמה זמן החלמה תקבלו לאחר פציעה או מחלה? מהו הפרמטר שיחליף סעיף המשקל שלכם?

חיל הרפואה, בשיתוף זרועות ויחידות הצבא, החליטו על ארבעה שינויים מרכזיים ומשמעותיים ביותר שנכנסו לתוקף כבר מתחילת ינואר 2019.

נשאי HIV

נשאי HIV יגויסו לשורות הצבאי, במקום שיהיה עליהם להתנדב בתנאים ספציפיים ומפורטים. אם יעמדו במספר קריטריונים, הם יוכלו להתגייס כחיילי חובה לכל דבר.

שינוי בפרופיל פוסל שירות ללוחמים

עד היום מי שנפצעו או לקו במחלה המורידה את הפרופיל שלהם לבלתי כשיר לשירות באופן זמני, קיבלו פרופיל פוסל שירות לתקופה של כמה חודשים ועד שנה. לפי העדכון האחרון לספר הפרופילים, חיל הרפואה החליט להתאים לכל אחת מכלל המחלות והחבלות את הפרופיל הזמני הרלוונטי להן וקבע כי לאורך תקופת ההחלמה (שתעשה במימון צה"ל) הלוחם יוכל להישאר בגדוד שלו בתפקיד מפקדה. לאחר פרק הזמן שנקבע בספר הפרופילים ואם הדבר יתאפשר מבחינה רפואית, יוכל החייל לחזור ללוחמה.

מחלימים ממחלה ממארת

התפיסה עד היום הייתה שמי שחלה בסרטן למשל, לא כשיר לשירות קרבי.

צה"ל הגיע למסקנה שהוא מפספס אוכלוסייה איכותית של לוחמים. לכן, הוחלט כי אדם אשר החלים ממחלה ממארת בחמש השנים שלפני הצו הראשון, יקבל פרופיל 72 ויוכל להגיע לכל יחידה קרבית שעושה רובאות 03.

BMI במקום משקל וניתוחי קיצור קיבה

משקל גופכם הוא נתון משמעותי בקביעת הפרופיל ויש לו השלכות גם על תנאי השירות. כך למשל, הוא ישליך על משקלו של הנשק שתישאו, על שיבוצכם בתפקיד כזה או אחר או על משקלו של הציוד הכולל באפודכם.

בספר הפרופילים החדש בוצע שינוי משמעותי בכל הנוגע למשקל הגוף.

מעתה, המדד המשמעותי לא יהיה משקל הגוף לבד, אלא שקלול של BMI המתייחס ליחס בין גובה למשקל. חישוב חדש זה, מאפשר גיוסם של מלש"בים שלא גויסו בעבר בשל משקל עודף, זאת אם למשל, שקלול המשקל שלהם ביחס לגובה, כלומר חישוב ה-BMI, יאפשר את גיוסם.

השיטה עשויה לצמצם נשר ביחידות קרביות ע"י זיהוי BMI בעייתי שעלול לעורר בעיות בריאותיות בהמשך.

השינוי בא לידי ביטוי גם בקשר לניתוחי קיצור קיבה. כך, אם מלש"ב מגיע ללשכת הגיוס עם עודף משקל חריג ומקבל פרופיל 24 (אי כשירות זמנית לשירות ביטחון), ומחליט לבצע ניתוח קיצור קיבה, הוא יהיה זכאי לחצי שנה שבמהלכה לא יגויס (במקום שנה עד כה), ולאחר מכן יוכל להתגייס עם מחזור הגיוס של בני גילו. הכלל החדש תקף גם לחיילים בשירות סדיר.

 

כלי נגישות